Hopp til hovedinnhold

I siste utgave Fotografi

I årets første utgave av Fotografi kan du blant annet lese om Saul Leiter, en av historiens aller største fotografer, og en pionér innenfor fargefotografiet.

  • 1/1

Du kan også møte den danske fotografen Petra Kleis, som har bygget seg opp til å bli en av Danmarks fremste portrettører. I løpet av det siste året har hun vært en del av ikke mindre enn tre bokutgivelser. Den mest omfattende av disse er en samling av hennes beste portretter, et utvalg fotografier som også har blitt til en utstilling ved Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg i Danmark. 

En annen omfattende utgivelse finner vi i den retrospektive boken «The Centennial Retrospective» av Saul Leiter. I anledning av 100-årsjubileet for hans fødsel, kom den største boken som hittil er utgitt om ham på forlaget Thames & Hudson i høst. Leiter fotograferte og malte hver dag gjennom sin 60 år lange karriere, noe som resulterte i at han etterlot seg et enormt arkiv. 

I klassiker-spalten har vi denne gangen besøkt vårt naboland Finland. I 1924 etablerte halvbrødrene Heikki Aho og Björn Soldan filmselskapet Aho & Sol- dan. Bedriften skulle etter hvert inkludere flere familiemedlemmer, og gjennom flere tiår skapte familiebedriften et omfangsrikt dokumentarisk prosjekt over fremveksten av et moderne Finland. Arkivet er i dag samlet i stiftelsen Aho & Soldan Photo and Film Foundation, som jobber med å fremme kunnskap om denne viktige delen av den fotografiske arven i Finland.

I høst møtte vi også den namibiske fotografen Kyle Weeks. Weeks har fått mye oppmerksomhet for sin selvpubliserte bok «Good News», et prosjekt som ble til over seks år og som er en dokumentasjon av ungdomskultur i Ghana. Han studerte selv fotografi i Sør-Afrika og var tidlig inspirert av fotografer som Peter Hugo og Zanele Muholi. Boken ble fort utsolgt, men du kan møte Weeks og se mer av prosjektet i Fotografi.

Fotografiska har alltid interessante utstillinger å by på, og frem til midten av februar vises Shirin Neshats prosjekt «The Fury» i Stockholm. Hennes prosjekter forteller alltid kvinnenes historier og tar ofte for seg forholdet mellom det maskuline og feminine, og det individuelle og det kollektive. Les hele intervjuet med Neshat i siste utgave av Fotografi.

I tillegg kan du lese våre faste spalter:

• Mitt utstyr: Pål Hansen viser hva hun har i kamerabagen
• Fotobøker: Kjetil Røed har sett på noen av årets fotobokutgivelser
• Tema: I temaspalten møter vi Dávid Biró, Bruce Eesly, Marcin Plonka og Sander Coers, alle fotografer som har jobbet med temaer knyttet til kunstig intelligens.
• Portfolio: Vi viser Lars Martin Hunstads prosjekt «In the Land of the Midnight Sun»
• Profil: Møt Io Sivertsen som blant annet vant Fotokunstprisen 2023
• Mitt viktigste bilde: Cato Lein deler et fotografi som har en personlig betydning
• Ti spørsmål: Denne gangen er det Julie Hrncirova som har mottatt stafett-pinnen
• Norges Fotografforbund: Møt Andreas Harjo Kjellmann som jobber med eiendomsfotografering

Forøvrig finner du som vanlig nyheter og annet småstoff i bladet. Er du ikke allerede abonnent kan du bestille abonnement her: