Hopp til hovedinnhold

I siste utgave Fotografi

I årets tredje utgave av Fotografi kan du blant annet møte en håndfull fotografer som jobber med alternative prosesser.

  • Forsiden av Fotografi nummer 2 2023 har bile av en gutt som holder en fugl. Bildet er tatt av Anna Clarén.
    1/1

Møt den britiske fotografen Oliver Raymond Barker som jobber i ytterkanten av hva fotografiet kan være. Han ga i fjor ut boken «Trinity» der han reiste rundt i Skottland med et stort hullkamera, som også fungerte som telt for fotografen selv. Resultatet har i det siste blitt vist både på galleri Noua i Bodø, på Victoria & Albert museum i London og på festivalen Beyond Silver i Birmingham.

Vi har også invitert tre fotografer som jobber med alternative prosesser til å dele noen tanker rundt sine egne arbeidsprosesser. Stig Marlon Weston, Sirja Moberg og Ethan Rafal jobber alle med både eldre og nyere teknikker for å tilføre arbeidene et annet uttrykk. Hos alle ligger også en tanke om økologi og bærekraft i valgene de gjør, blant annet har Weston funnet en måte å fremkalle sine bilde med bjørkesaft.

Du kan også møte den norske fotografen Cato Lein. Han er oppvokst i Nord-Norge men har etablert seg som en av Sveriges fremste portrettører. Han er nå aktuell med boken «Northern Silence», som hentet hjem den prestisjefylte Fotobokprisen i Sverige tidligere i år. Her har han reist tilbake til sitt barndoms Finnmark og fotografert både landskapet og menneskene som bor der. Katinka Goldberg har tatt en prat med ham om prosjektet og hans øvrige kunstnerskap.

I mars vant Javad Parsa den gjeve prisen Årets Bilde med et fotografi av eksiliranere i Norge. Som fotojournalist og eksiliraner jobber han mye med temaer som omhandler hjemlandet. Ellen Lande Gossner møtte prisvinneren for en prat om både hverdagsjobbingen og hans egne prosjekter.

Den svenske fotografen Anna Claréns nyeste prosjekt «Need to be needed», kretser rundt allmennmenneskelige temaer som nærhet, tilhørighet og anerkjennelse. Dette har nå blitt til både utstilling og bok, og nå dekker Claréns bilder et over 500 kvadratmeter stort område på Värmlands museum. Her vises mye materiale fra hennes siste bok, men også et utvalg bilder fra hennes øvrige prosjekter. Kristin Skåmedal har tatt en prat med henne i denne utgaven av Fotografi.

I England har den engelske fotografen Chris Killip (1946 – 2020) blitt vist både på The Photographers Gallery og ved kunstsenteret Baltic i Newcastle. Utstillingen er en omfattende samling bilder fra denne unike fotografen, som dokumenterte arbeidersamfunn i en turbulent periode i britisk historie. Michael Dee har tatt et dypdykk inn i utstillingen og i Killips historie.

I klassikerspalten kan du lese om William Henry Fox Talbot. Talbot er mannen som oppfant positiv-negativ-prosessen, og som ble slått på målstreken av Louis Jacques Mandé Daguerre om å gå inn i historien som fotografiets oppfinner. Mye av Talbots arkiv er en del av Bodleian Library i Oxford, og i år ga de ut en omfattende bok om Talbot og hans historie.

I tillegg kan du lese våre faste spalter:

• Mitt utstyr: Malin Griffiths viser hva hun har i kamerabagen
• Fotobøker: Kjetil Røed har sett på noen av årets fotobokutgivelser
• Profil: I denne utgaven kan du lese om Elisabeth Nordeng Aanes som har bygget opp Norges største kurssenter for fotografi
• Lesernes portfolio: Møt Ida Neerbye som i år gikk ut fra fotoutdanningen ved Fagskolen Kristiania
• Essay: Camilla Fossum Pettersen skriver om et bilde av Gjert Rognli
• Mitt viktigste bilde: Karoline Hjorth deler et fotografi som har en personlig betydning
• Ti spørsmål: Denne gangen er det Boe Marion som har mottatt stafett-pinnen
• Norges Fotografforbund: Møt Ragne Kristine Sigmond som ble kåret til Årets Fotograf under Norges Fotografforbunds landskonkurranse

Forøvrig finner du som vanlig nyheter og annet småstoff i bladet. Er du ikke allerede abonnent kan du bestille abonnement her: