Hopp til hovedinnhold

I siste utgave Fotografi

I årets fjerde utgave av Fotografi kan du blant annet møte Lynsey Addario som er en av vår tids fremste dokumentarfotografer.

  • Cover av Fotografi nummer 4 2023
    1/1

Gjennom en lang karriere har Lynsey Addario formidlet historier om mennesker som opplever krig og urett for publikasjoner som The New York Times, Time, Newsweek og National Geographic. Nå er hun aktuell med en omfattende retrospektiv utstilling som ble vist i New York i vår – og som tar veien til Oslo Negativ nå i oktober. I denne utgaven kan du møte Addario og få et innblikk i hennes arbeide.

Du kan også lese om den svenske fotografen Ralph Nykvist, som til nå har vært forholdvis ukjent for mange. Men nå begynner hans arbeid å få større oppmerksomhet og i år har han både gitt ut en fotobok, og blitt beæret med en omfattende utstilling på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Hvert år kommer det nye talenter ut fra fotoskolene og vi har tatt en titt på noen av prosjektene fra avgangsutstillingene. Her presenterer vi Isabel Svendsen Berge fra Oslomet, Amalie Fronth Høybø fra Fagskolen Kristiania, Henriette Elise Selvig fra Oslo Fotokunstskole og Haakon Korbi fra Norsk Fotofagskole.

K.W. Gullers var en av de mest kjente fotografene i Sverige etter andre verdenskrig, og var med å bane vei for den nye bildejournalistikken. Han ga ut rundt 100 bøker i sin karriere og i siste utgave av Fotografi tar designer Aslak Gurholt en titt på hans produksjon. 

Når store internasjonale kunstinstitusjoner som Hauser & Wirth og Gagosian Gallery trenger å få fotografert kunst ringer de Fredrik Nilsen. Det samme gjør kunstnere og samlere som Paul McCharty, Pae White, Charlie White og Michael Chow. Jan Walaker har møtt Nilsen for en prat om nettopp det å fotografere andres kunst.

I sitt arbeide henter Marcus Schaefer inspirasjon fra surrealismen og piktoralismen som oppsto for over 100 år siden – og bringer med det fotohistorien inn i samtiden. Gjennom å kombinere fotografier, skulpturer og tegninger skaper han et univers det er lett å bli forført av, og nylig ble hans fotografier vist på fotofestivalen Haute Photographie i Amsterdam.

I klassikerspalten kan du lese om Louis Stettner. I år ble han viet en storstilt retrospektiv utstilling under årets Photo España. Her var hele Louis Stettners lange kunstnerskap vist frem og endelig får den samfunnsengasjerte fotografen, som så poetisk portretterte vanlige menneskers dagligliv, den anerkjennelsen han fortjener.

I tillegg kan du lese våre faste spalter:

• Mitt utstyr: Ellie Rokhaug viser hva hun har i kamerabagen
• Fotobøker: Adrian Øhrn Johansen har sett på noen av årets fotobokutgivelser
• Profil: Møt Helge Hovland som nå trekker seg fra driften på Studio Technika
• Mitt viktigste bilde: Ellen Lande Gossner deler et fotografi som har en personlig betydning
• Ti spørsmål: Denne gangen er det Jonas Bendiksen som har mottatt stafett-pinnen
• Norges Fotografforbund: Møt Helge Brekke, Kai Chen og Stian Andersen, som alle jobber med konsertfotografi

Forøvrig finner du som vanlig nyheter og annet småstoff i bladet. Er du ikke allerede abonnent kan du bestille abonnement her: