Hopp til hovedinnhold

Snapshot: Stor i Japan

I denne spalten presenteres vi små historier om fotografi. Denne gangen med et bilde fra Preus museums samling.

  • 1/1
    Riken Optical, Steky Camera for 16 mm film, Japan, 1947. Preus museums samling.

Stor i Japan … Men et lite sølvkamera som tar minimal plass i veska, det er gull for en amatørfotograf som ville reise lett. Eller kanskje for en spion på hemmelig oppdrag i årene etter andre verdenskrig?  Navnet på den lille fotografiske følgesvennen Steky minner om det engelske ordet sticky, men heller enn et påklistret vedheng var kameraet lite, elegant og for hånden når du temmelig ubemerket ønsket å ta gode bilder.

Kameraet var relativt robust og av høy kvalitet til å være så lite. Andre kameraer i tilsvarende størrelse var mer å regne som leketøy, mens Steky var et bedre kamera med sitt utskiftbare Stekinar Anastigmat fast fokus objektiv. Kameraet er det man kaller et subminatyrkamera og med sine 6,4 cm i høyden og ca. 4 cm i bredde og dybde er det ikke den gjenstanden som krever det største rommet. Kameraet ble produsert i 1947, og på den tiden var film og fremkalling dyrt, dermed ble de små 16 mm kameraene populære. 

I Steky 16 mm kameraet fra den japanske kameraprodusenten Riken Optical fikk du kvalitet i lite format. Mon tro hvilke scener som har festet seg til filmen i dette kameraet på vandring med en spion en vakker høstdag.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2