Hopp til hovedinnhold

Stephen Gill: Please Notify The Sun

  • Sort hvitt bilde av fugler som flyr over en åker.
    1/1
    Stephen Gill - Fra serien The Pillar (2015-19) Stephen Gill

Den anerkjente britiske fotografen Stephen Gill er kjent for sine eksperimentelle metoder, som blant annet inkluderer nedgraving av bilder, fremkalling av negativer i energidrikk og insekter som spaserer rundt på innsiden av kameraet under fotografering. Fotografihuset viser nå utdrag fra hans tre siste fotobøker, som springer ut fra Gills avskjed med London og møtet med den svenske landsbygda. Der ble han nabo med Karl Ove Knausgård, som  har skrevet tekster til Gills trilogi fra Skåne. Utstillingen Please Notify the Sun inkluderer fotografier, tekst og film fra et snaut tiår i Sverige.


Gjennom hele karrieren har Gill jobbet med ideen om å ta et skritt tilbake som billedskaper for å gi mer sceneplass til subjektene i bildene sine. I det første kunstprosjektet han laget som nyslått skåning, Night Procession, festet han kameraer med bevegelsessensorer på trærne rundt seg, som en slags festfotoboks for lyssky nattedyr. I sitt neste prosjekt, The Pillar, plantet han to påler i utkanten av et jorde, og utstyrte den ene med et kamera som fyrte løs så snart en fugl landet på den andre. Fire år seinere hadde kameraet portrettert hundrevis av fuglearter, noen midt under takeoff, andre midt i en høneblund.   

Arbeidet med hans til nå siste prosjekt, Please Notify the Sun, tok til da pandemien stoppet både tida og bevegelsesfriheten i 2020. Gill bestemte seg for å reise på innsiden av en sjøørret. Med mikroskop og kamera fotograferte han ørreten over ti uker, og ble stadig mer overveldet av universet av fjellformasjoner, vulkaner, grotter og månelandskap som åpenbarte seg jo lengre inn i fiskens forråtnelsesprosess han kom. Etterhvert ble han så syk at han måtte avbryte den visuelle romodysséen og komme seg til sykehus.

Utstillingsåpning: 17. august 2023 kl 18. Stephen Gill er tilstede og det vil være en kunstnersamtale i regi av Chris Harrison.


Gills bilder er representert i samlinger verden over og er vist på blant annet Tate, National Portrait Gallery, og The Victoria and Albert Museum. I løpet av snart 40 år med fotografering har han utgitt 27 fotobøker på eget forlag, mange av dem prisbelønte.

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 2