Hopp til hovedinnhold

Snapshot: Naturlig vis

I denne spalten presenterer vi små historier om fotografi. Denne gangen med et bilde fra Gjert Rognli, som nylig ble innkjøpt til Preus museums samling.

  • 1/1
    Dan maid luondu diehtà / What nature knows-V © Gjert Rognli

November er her med tidlig mørke og regn, og snart dukker det opp lyskilder rundt om. I dette bildet befinner vi oss i noe som kunne vært en mørk novemberskog en tidlig kveld. I bildet ser vi en liten fjellknaus med bregner og mose. Bakover i bildet ser vi stammer som danner et nett av svarte vertikale linjer. Noen mer rette enn andre, noen litt vindskeive. Det er plass til alle i skogen.

I Gjert Rognlis bilde kommer vi tett på skogen selv. Men her er ingen lett tilgjengelig sti vi kan spasere på, men derimot en sti av lyspunkter plassert utover i landskapet fra knausen og ned til skogbunnen. Dette fotografiet av skog med lys kan vekke ulike sanser og følelser. Hvor kaldt er bildet eller hva slags lyder hører vi? Er det et godt sted å være?

Rognli er født i Manndalen i Kåfjord og ble i voksen alder interessert i sin sjøsamiske bakgrunn. I bildene hans møter vi ofte atmosfæriske landskap med kunstige og naturlige lyskilder, og han henter inspirasjon fra hjemområdene. Dette bildet er en del av serien: «Dan m aid luondu diehtà – What nature knows» og er det første bildet du møter i utstillingen «Av Natur» på Preus museum som kan ses frem til og med 9. desember. Hva er det naturen vet? Spørsmålet kan du ta med deg inn i utstillingsrommet, eller på egen skogstur i nærområdet

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2