Hopp til hovedinnhold

Snapshot: Balansebjørn

I denne spalten presenteres vi små historier om fotografi. Denne gangen med et bilde fra Preus museums samling.

  • 1/1
    Pål Hermansen, Isbjørnpanorama. 2005. Tilhører Preus museums samling

«Jeg har møtt mange isbjørner i det store, iskalde arktiske landskapet. Men denne bjørnen var i de mest fantastiske omgivelsene jeg noen gang hadde sett», sier Pål Hermansen om sitt fotografiske panorama fra Svalbard i 2005. Han fanget motivet fra et lite ekspedisjonsskip, som gled forbi bare 15 meter fra der bjørnen inntok sin frokost på et isflak. 

For et utrent øye virker fotografiet tilforlatelig, men de spektakulære omgivelsene til tross, rommer motivet en uro. Bjørnen balanserer på et lite isflak, havet er nærmest åpnet og iskanten høy og bratt. I all sin natur peker scenen også til menneskeskapt kultur. At også jordas ytterste utposter preges av hvordan vi mennesker har innrettet våre liv på jorda. 

Hermansen understreker at timingen for å ta bildet var perfekt. Ikke utelukkende fordi sol, hav, is og dyreliv gikk opp i en høyere enhet, men fordi motivet fremhever konsekvensene av klimaendringer for Arktis. Der somre med mindre havis gjør at isbjørnen må søke mot den bratte iskanten i sin jakt etter mat. Og når ikke verden sine klimamål, vil issmeltingen få enda mer dramatiske konsekvenser for bjørnens levesett. 

Pål Hermansen natur- og landskapsfotografier har i en årrekke gitt oss tilgang til motiver de færreste opplever i sin umiddelbare hverdag. Arbeidet hans viser hvordan fotografi spiller en viktig rolle i å synliggjøre klimaendringene. Som panoramabildet av isbjørnens liv i et klimapåvirket Arktis.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2