Hopp til hovedinnhold

Rune Eraker: Under en svart sol

  • 1/2
    Rune Eraker
  • 2/2

Under en svart sol - De privilegertes reise på Gamle Munch er en fotografisk utstilling som skildrer internasjonal turisme i møte med kulturer, lokalmiljø og klima. Utstillingen består av 80 storformat analoge svart/hvitt fotografier fra 16 land. Den ser på turismen med ulike tilnærminger og ønsker å bevisstgjøre publikum i forhold til den ekstreme veksten innen turisme de siste tiårene, hvem som er inkludert og hvem som tilhører de ¾ av verdens befolkning som aldri har reist over landegrensene som turist. Samtidig har utstillingen et blikk på hvordan pandemien synliggjorde hvor avhengige mange steder har blitt av turister: en av elleve arbeidsplasser i verden i dag kan kobles til turismen. Utstillingen spenner fra «all inclusive» og strandliv på Mallorca og Kanariøyene, cruiseturisme i Norge, til fotballturister under VM i Qatar og religiøs turisme i India. Prosjektet startet i 2019. Fotografiene er tatt av Rune Eraker. Tekstene er ved Linda Hove Strand.


Rune Eraker har siden 2001 på heltid arbeidet med uavhengige fotografiske utstillingsprosjekter og fotokunstbøker, med dokumentar som sjanger, og har for tiden tiårig Seniorstipend fra Forbundet Frie Fotografer, hvor han har vært medlem siden 1999. Han har erfaring som juryleder i Fritt Ords store fotografisatsing i 2006, med jury bestående av bl.a av Eva Klerk Gange fra Samtidsmuseet og Hanne Holm Johnsen fra Preus Museum. Rune Eraker er initiativtaker til Norwegian Journal of Photography (NJP), hvor han fremdeles er redaktør og mentor.

Eraker har bak seg en lang rekke separatutstillinger, deriblant Museum of Contemporary Art Krakow, Portugals nasjonale senter for fotografi, Nobels Fredssenter, Stenersenmuseet, Trondheim Kunstmuseum 2006 og Sørlandets Kunstmuseum.Han har gitt ut flere fotokunstbøker; Øyeblikk av Lys på Aschehoug forlag, Lukten av savn på Wigestrand forlag, Drømmen om Europa og Fortell verden om oss på Forlaget Press i 2018.  Fra 2010 til 2018 var han en av fire europeiske kuratorer i European Photo Exhibition Award (EPEA).

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 2