Hopp til hovedinnhold

Javad Parsa: For frihet

  • 1/1
    © Javad Parsa

Fotojournalist Javad Parsa stiller ut For frihet: Eksiliranere på Fotografiens Hus. Den prisvinnende fotografen har i 14 år fotografert eksiliranere rundt om i verden. Alle har de forlatt sitt hjemland med et ønske om å leve i frihet - sosialt, politisk og religiøst.


Mange vil nok kjenne igjen Javad Parsas fotografi «Kvinner, liv, frihet» som ble kåret til den prestisjetunge prisen Årets bilde i 2023. Motivet viser unge eksiliranere i Oslo som ser på demonstrasjoner i hjemlandet på TV. Bildet fikk bred dekning i norsk media og ble av juryen beskrevet som «et ikonisk bilde som peker mot fremtiden». Prosjektet om eksiliranere har også blitt publisert i nasjonal og internasjonal presse, blant annet i A-magasinet, Dagens Næringsliv og The New York Times. Dette er imidlertid aller første gang prosjektet stilles ut som en egen soloutstilling.

– Jeg har jobbet med dette prosjektet i 14 år, og møtt over 200 eksiliranere og deres familier. Nå er tiden inne for å vise prosjektet som en separatutstilling. Utstillingen formidler følelsene til eksiliranere verden over, som befinner seg tusenvis av kilometer fra sitt hjemland; følelsen av å være borte fra sitt land, fra familien, fra venner, og bekymringen for sine nærmestes trygghet i Iran.

I Fotografiens Hus er prosjektet delt inn i seks ulike geografiske deler, som forteller om livene til eksiliranere bosatt i Norge, USA, Canada, Tyrkia, Hellas og Israel. Utstillingen retter også spesiell oppmerksomhet mot iranske kvinners rettigheter og frigjøring, under tittelen Kvinne, liv, frihet – slagordet til protestdemonstrasjoner som oppstod i 2022 da 22 år gamle Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt.


Javad Parsa (f. 1985) er fotojournalist og NTB-fotograf. Han har tidligere jobbet som frilanser for VG og Dagens Næringsliv, og bildene hans er blitt publisert i aviser som The New York Times, The Washington Post, The Guardian og Le Figaro. Hans prosjekt om eksiliranere er blitt gjennomført med økonomisk støtte fra Fritt Ord, og fotoutstillingen i Fotografiens Hus er støttet av Norske Fagfotografers Fond.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2