Hopp til hovedinnhold

Gruppeutstilling:
Så så jeg meg

  • 1/1
    © Anna Rogneby

I fellesutstillingen «Så så jeg meg» på Fotografiens Hus stiller tre unge fotografer ut prosjekter som med ulike innfallsvinkler sentrerer seg rundt mental helse og vanskelige følelser.

Med personlige uttrykk og egne historier har Anna Rogneby, Hans Jørgen Ro og Filip Skorgenes brukt fotografi som et verktøy til å formidle erfaringer og følelser visuelt - der ord ikke alltid strekker til.

Prosjektene berører tendenser i vår egen samtid, men er alle forankret i kunstnernes personlige erfaringer. Om sitt prosjekt «Red», forteller utstiller Anna Rogneby:

– Unge i dag har vokst opp i tilsynelatende tryggere omgivelser og med alle forutsetninger for et behagelig liv. Likevel har andelen angstlidelser aldri vært høyere. Hvordan påvirker angst hverdagen, og hvordan kan man bli så redd når alt er så trygt?

Med prosjektet ønsker Rogneby å formidle «de hverdagslige øyeblikkene hvor irrasjonelle bekymringer og krisetanker blir altoppslukende, og unnvikelse føles som eneste utvei».

Hans Jørgen Ro har arbeidet med erfaringer og minner fra da han som 28 år møtte veggen. Han har kalt prosjektet «Saturn Return»:

– Saturn bruker 29.68 år rundt solen, og når planeten nærmer seg slutten på sitt første kretsløp siden man ble født, må mange ta et smertefullt oppgjør med hvem de har blitt. Gjennom «Saturn Return» har jeg skapt meg rom til å analysere min psykologiske tilstand fra utsiden.

Prosjektet bygger ut fra et fotografi Ro tok av en ukjent person på Jernbanetorget. I bildet stod en dresskledd mann med stresskoffert omringet av betong.

– Jeg fikk ikke bildet ut av hodet, men det tok lang tid før jeg forstod hvorfor: I han så jeg meg selv. Jeg hadde møtt personifiseringen av min krise.

I tillegg til Rogneby og Ro, stiller Filip Skorgenes ut sitt prosjekt «Bipolaroid». Skorgenes har visualisert en måned av livet sitt der han brått stoppet å ta medisin:

– Selv om psykiske lidelser de siste årene har blitt mer akseptert å snakke om, har jeg opplevd at jeg og andre personer med mentale problemer kan ha vanskeligheter med å forklare hva man føler til andre mennesker. Jeg har brukt forskjellige teknikker for å manipulere polaroid-portretter, for slik å visualisere hvordan min psykologiske tilstand føltes fra dag til dag.

Utstillingen Så så jeg meg finner også sted samtidig med Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober, som i år handler om å skape inkluderende møteplasser, og godta hverandre for den hver av oss er.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2