Hopp til hovedinnhold

Francis Frith:
The book of the Thames

  • 1/1
    Francis Frith: The book of the Thames (1867)

Fotoboken har en lang historie og noen ganger kommer man over nye bekjentskaper i arkivene. En av disse er boken «The book of the Thames» hvor den britiske fotografen Francis Frith har bidratt med sine fotografier.

Bokens omslag er det vi ser først og på denne boken får vi kanskje øye på et øye? Det lille runde fotografiet kan minne oss om irisen og pupillen, og det rundt etterligner øyets særskilte form. I gulldekoren ser vi planter, siv, blomster, blader og et fiskelignende dyr. Det lille runde bildet og teksten rundt peker oss i retning av hva det dreier seg om. Det er elven Themsen.

Til alle tider har vi mennesker bosatt oss i nærheten av vann, og mange store byer har nettopp en elv rennende gjennom seg slik som Themsen i London. Men Themsen renner ikke bare gjennom hovedstaden, den snirkler seg med sine 346 km gjennom byer som Oxford, Reading og Windsor. I The book of the Thames fra 1867 får vi presentert noen av disse stedene med tekst og fotografier som viser idylliske småbåthavner, hus og broer, slott og mennesker langs elvebredden.

Boken var skrevet av Mr. og Mrs. S. C. Hall og fotografen var Francis Frith som var kjent for sine mange fotografier av byer i Storbritannia, postkortproduksjon og bilder fra reiser til Midtøsten. Han brukte våtplater, en fotografisk teknikk som krevde at fotografen preparerte og fremkalte de negative glassplatene umiddelbart i et medbrakt mørkeromstelt. Deretter kopierte man bildene på et fotopapir. I The Book of the Thames er det brukt et fotopapir som kalles albuminpapir, som kom på markedet i 1850. Vil du ser flere av de 16 fotografiene i boken, kan du søke opp boken på Digitaltmuseum.no og få øye på det s(elv).

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2