Hopp til hovedinnhold

Fra vest mot nord

Norsk Folkemuseum Oslo
03.mai – 06.okt. 2024
  • 1/1
    © Anders Beer Wilse, Roterende snøplog. Bergensbanen, 1908. Eier Norsk Folkemuseum

Vandreutstillingen Fra vest mot nord er en storstilt visning av originale norske og amerikanske landskapsfotografier fra slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tallet. 3. mai åpner utstillingen for publikum på Norsk Folkemuseum.

Utstillingen viser originale fotografier tatt av kjente fotografer på begge siden av Atlanteren, i en periode da landskap ble kartlagt og temmet. Sammenstillingen av verkene viser på en ny måte likheter og forskjeller mellom norsk og amerikansk landskapsfotografi. Blant de norske fotografene er både Anders Beer Wilse og Knud Knudsen representert. 

-Da vi begynte å se på fotografiene fra Norge og USA sammen, ble vi veldig overrasket over likhetene, sier kunsthistoriker og kurator Shannon Egan.

Den slående likheten mellom mange av bildene antyder en global utveksling av bilder og ideer. Fotografene reiste mye, for eksempel begynte Anders Beer Wilse sin fotokarriere mens han var i USA, og både norske og amerikanske fotografer viste fram bildene sine på internasjonale verdensutstillinger.

Bildene i utstillingen forteller om storstilte landskap, men også om tekniske oppfinnelser, industriell utvikling, endringer i infrastruktur, befolkningsvekst og storstilt migrasjon. 

Utstillingen er laget av Universitetsbiblioteket i Bergen og Schmucker Art Gallery ved Gettysburg College, i samarbeid med Bymuseet i Bergen. Den er kuratert av Shannon Egan og Marthe Tolnes Fjellestad. Verkene er lånt ut fra UiB, Ron Perishos samling og Norsk Folkemuseum.

Norsk Folkemuseum er siste stopp for vandreutstillingen som tidligere har vært vist blant annet ved National Nordic Museum i Seattle, Schmucker Art Gallery og ved Bryggens museum i Bergen.  

Dato: Åpning 2. mai 2024

Tid:    Åpningsseminar fra kl.13. Utstillingsåpning kl.15

Sted: Norsk Folkemuseum

 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2