Hopp til hovedinnhold

Dag Alveng: Asylum

  • Dag Alvengs fotobok «Asylum».
    1/1

En av Norges viktigste og internasjonalt anerkjente fotobøker viser ikke bilder av norsk natur eller portretter av kjente nasjonale oppdagere. Fotoboken «Asylum» viser rom og interiør innenfor den norske psykiatrien. Rom som ofte er utenfor de flestes erfaringer og rekkevidde.  

Fotografiene ble tatt i perioden 1980–1981 da Dag Alveng (1953–) jobbet som nattevakt på en psykiatrisk klinikk, og benyttet anledningen til å ta bilder av interiøret på institusjonen. Bildene til Alveng presenterer oss for tingene i sin enkle funksjonelle stil, som gir oss en vag følelse av hva som kan skje i rommet morgenen etter. Den viser gulv som er slitt ned etter møbler som er beveget på, og bilder på vegger slik man ofte finner på institusjon, med ufarlige motiver som passer alle. Det er også en julepyntet institusjon vi møter med juletre og hvor selv tv-en har fått julepynt for anledningen. 

Noen av bildene fremstår som hverdagslige; en stol, et bord, en gang. Men så får vi bilder som plasserer bildene i den settingen de har oppstått: En stol med reimer, et klinisk hvitt bad, en rull med plastikk på veggen som gjør at vi oppfatter alvoret. 

Boken med det kalkerpapir-lignende smussomslaget, ble gitt ut av Koks forlag i 1986 i samarbeid med det private Preus fotomuseum, som senere ble det statlige Preus museum. Fotograf og kunstner Per Maning står for designet av boken. Bildene finnes i Preus museums samling, og boken finner du på museets bibliotek. Vil du lese mer om boken og se flere bilder kan du besøke Preus museum på Digitaltmuseum.no.

Dag Alveng: Asylum. Koks forlag ,1986.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2