Hopp til hovedinnhold

Christian Houge:
Antropo-cen

  • 1/1
    Oleg, Barentsburg, Svalbard © Christian Houge

Tittelen på utstillingen er hentet fra «Antropocen»; «antropos» (menneske), og «cen» (ny) som er et foreslått navn på den geologiske tidsregningen vi nå er inne i. Bakgrunnen for forslaget er at menneskelig sivilisasjon nå preger miljøet i så stort omfang at det avsettes tydelige geologiske spor på jorden. De viktigste miljøendringene i fremtiden vil være utryddelse av biologisk mangfold, forurensning og klimaendringer. Hvilken rolle spiller så kunsten i den nye tidsregningen Antropocen? 

Kunsten kan kanskje ikke redde verden, men den kan forandre vårt blikk og invitere til ny forståelse. Christian Houges klimarelaterte fotoserier gjennom de siste tiårene er alle forankret i kunstnerens engasjement og utforsiking av konsekvensene menneskets erobring påfører naturen. I utstillingen Antropo-cen, presenterer kunstneren utvalgte arbeider som alle speiler den nye tidsalder vi nå er vitne til. Houges arbeider tar betrakteren med inn i et visuelt rom der det estetisk vakre fremstår med lag av alvorlige undertoner.

Flere av seriene som presenteres i utstillingen Antropo-cen, har kun tidligere vært utstilt i museer og gallerier i utlandet. Fellesnevner for arbeidene som presenteres i Buer Gallery, er nerven mellom det tiltalende og det urovekkende. Kunsten bærer i seg paradoksene i vår samtid og menneskets tilstand. 
 
Christian Houge (f. 1972) har stilt  ut ved gallerier og museer, nasjonalt og internasjonalt. 
I utvalg: Johnson Museum of Art, Hosfelt Gallery i New York/San Francisco, Buer Gallery, Oslo, Fotografiska, Stockholm, Whatcom (Museum of Washington), Haugar Kunstmuseum, UCR Arts Museum of Photography Los Angeles, Huis van de Fotografie, Rotterdam. Flere av Houges serier har vært del av flere museale vandreutstillinger i Kina og USA. 

Publikasjoner og utstillinger om miljøbasert kunst inkluderer bøkene Altered Landscape, Rizzoli, Vanishing Ice (med vandreutstillingen fra Whatcom Museum, Washington), AntArctica på Haugar Museum og Landscape Futures, Actar og Nevada Museum of Art, SNU (Cappelen Damm), Rom for Kunst og Haydens Review.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2