Hopp til hovedinnhold

Cato Lein: Northern Silence - Coming home

  • 1/1
    © Cato Lein

Galleriet DAIDDA presenterer utstillingen «Northern Silence - Coming Home», som viser et nøye utvalgt utvalg verk fra boken med samme navn, vinneren av Svenska fotobokspriset 2023. Dette fotografiske verket er et resultat av Cato Leins arbeid gjennom perioden 1984-2014, der han har fanget essensen av sitt hjem, Finnmark.

Selv om Lein har bodd og arbeidet i Stockholm siden 1980, har han alltid vendt tilbake til Finnmark for å fotografere. Bokens kontrastrike svart-hvitt fotografier vekker assosiasjoner til eldre fototeknikker, som våtplatefotografi fra fotografiets barndom. Det er som om tiden står stille, hermetisert som en fotografisk plate fra 1800-tallet.

Men i Leins bilder er ingenting uforanderlig. Det er plass til luft, og fotografiene er utsatt for forandringer gjennom lys og temperatur. Stedet og landskapet i Finnmark endres, og dette langvarige prosjektet gir oss en følelse av å være både utenfor og innenfor, sammen med fotografen.

Fotografiene strekker seg over et langt tidsspenn, og vi kjenner på tiden det tar å reise, tiden som går eller kommer. Finnmark er ikke bare et geografisk sted, det er et sted der folk vokser opp, et sted som er hjemme. I Leins bilder er han hjemme, sammen med mange andre. Og det er dette hjemmet vi er heldige nok til å bli invitert inn i.​

DAIDDA er et galleri med røtter i Finnmark og føler en spesiell tilknytning til Cato Lein og hans verk. Derav tittelen, "Northern Silence - Coming Home," som symboliserer en nærhet til hjemmet, en tilbakevending til roen og stillheten i nord.

Cato Lein er en svensk fotograf kjent for sitt arbeid innen portrett- og kunstfotografi. Hans særegne stil og evne til å fange dype, ofte komplekse menneskelige følelser og tilstander har gitt ham internasjonal anerkjennelse. Leins mørkeromsarbeid spiller en vesentlig rolle i utviklingen av hans unike stil, og hans evne til detaljert kontroll over bildets utseende gir en rik tekstur og følelsesmessig dybde.

  • Vernissasje 02.02 kl. 18.00
  • Åpent Tirsdag - Lørdag
  • Privat visning etter avtale
  • Utstillingen står til 25.02

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 2